Veniturile şi cheltuielile pentru 2020 vor creşte cu peste 8 %, iar deficitul bugetar va constitui 6 miliarde de lei | VIDEO

Veniturile şi cheltuielile pentru 2020 vor creşte cu peste 8 la sută. Totodată, deficitul bugetar va constitui peste 6 miliarde de lei. Cifrele sunt incluse în proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, examinat la şedinţa Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

Potrivit documentului, pentru 2020 veniturile vor constitui 44,1 miliarde de lei, cu 8,6 la sută mai mult decât în acest an. Totodată, cheltuielile sunt preconizate la aproape 50,2 miliarde de lei, cu 8,4 la sută mai mult comparativ cu 2019, iar deficitul bugetar va constitui 6,1 miliarde de lei.

PROIECTUL BUGETULUI DE STAT PENTRU:

VENITURI – 44,1 mlrd lei 8,6%

CHELTUIELI – 50,2 mlrd lei 8,4%

DEFICIT – 6,1 mlrd lei

Celelalte trei componente ale bugetului public național vor fi echilibrate, fără a înregistra un deficit sau un excedent. Astfel, la bugetele unităților administrativ-teritoriale se estimează venituri și cheltuieli egale, ce vor constitui 17,9 miliarde de lei. La bugetul asigurărilor sociale sunt prognozate venituri de peste 23,4 miliarde de lei, sumă egală cu cea a cheltuielilor. Și la fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală veniturile vor fi echivalente cu cheltuielile și vor constitui peste 8,3 miliarde de lei.

PROIECTUL BUGETULUI PUBLIC NAȚIONAL PENTRU 2020:

Bugetele unităților administrativ-teritoriale – 17,9 mlrd lei

Bugetul asigurărilor sociale – 23,4 mlrd lei

Fondul de asigurare obligatorie de asistență medicală – 8,3 mlrd lei

Totodată, în anul viitor, salariul mediu lunar va constitui, potrivit estimărilor, 7953 de lei, ceea ce reprezintă o creștere nominală cu 8,7% față de anul curent.

Potrivit autorilor documentului, o mare parte din bugetul pentru anul 2020 este dedicată programelor noi de cheltuieli în domeniul protecției sociale, printre care majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului, majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și cele vârstnice, acordarea unui suport unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, indexarea pensiilor de două ori pe an. Proiectul bugetului pentru anul 2020 urmează să fie examinat de Guvern, iar apoi remis spre adoptare Parlamentului.
Amintim că, recent, în cadrul unui briefing organizat împreună cu premierul Ion Chicu și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, șeful statului Igor Dodon a enumerat șapte măsuri sociale, care urmează a fi aprobat până la sfârșitul anului.

Acest pachet social se regăsește la capitolul cheltuieli al proiectului bugetului prognozat pentru anul 2020.

Reprezentanții blocului ACUM au replicat atunci că, deși Dodon se laudă cu majorări de pensii, salarii și indemnizații, nu spune nimic despre faptul că bani în buget pentru aceste modificări au fost identificați de Guvernul Maiei Sandu.

Spread the love

Check Also

Au mai rămas câteva zile pentru a depune Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice

Au mai rămas 4 zile până la termenul limită de depunere a declarației cu privire …