Veteranii de război cer mărirea indemnizațiilor și restabilirea facilităților | VIDEO

Veteranii, participanți la conflictul militar de pe Nistru și ai războiul din Afganistan, au înaintat un demers Guvernului şi Parlamentului în care cer un șir de facilități printre care tratament medical gratuit, asigurarea cu poliță medicală și călătorii gratuite în transportul public. Aceștia au solicitat și indemnizaţii mai mari.

Veteranii cer majorarea indemnizațiilor de la 100 de lei la 1500 şi ca vârsta de pensionare pentru veteranii de război să fie de 55 de ani, din simplu motiv că unii, din cauza traumelor ar putea să nu ajungă până la vârsta oficială de pensionare.

GHEORGHE MOTRICALĂ, veteran, participant la conflictul militar de pe Nistru și în Afganistan: Ar fi bine să se întoarcă cu fața la noi. Dacă nu la 50, cel puțin la 55 de ani să ne pensionăm și noi, că noi nu putem și nicidecum nu o să ajungem la 63 de ani. Pe mine mă întreabă – Cât primiți voi? Și eu le spun – 1 00 de lei. – Dar ce, își bat joc de voi? – probabil da.

De asemenea, au solicitat să fie asiguraţi cu poliţe medicale din contul statului, să aibă parte de un tratament gratuit anual la un centru de reabilitare, medicamente gratuite și loturi de teren pentru construcții sau apartamente.

NICOLAE VRABIE, veteran, participant la conflictul militar de pe Nistru: Oriunde ne-am duce, noi, deși suntem veterani, trebuie să plătim. Găsesc ei motive, că nu ar avea așa medicamente, dacă vrem – să le procurăm de la farmacie. De aceea suntm nevoiți să ne ducem și să scoatem din buzunar. 

Reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta situația. Grupul de inițiativă i-a dat cabinetului de miniștri șapte zile pentru a le îndeplini cerințele, în caz contrar – vor ieși la protest. Am trimis o solicitare de informații către serviciul de presă al Guvernului pentru a primi comentarii, însă până în momentul editării materialului nu am primit un răspuns.

De remarcat că în Republica Moldova locuiesc aproximativ 35 000 de veterani participanți la conflictul militar de pe Nistru și în Afganistan.

Spread the love

Check Also

Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

Responsabilii din cadrul Ministerului de Externe de la Chișinău au publicat vineri, 25 septembrie, un …