Vicepremierul Andrei Spînu a recunoscut că tariful la gaz va crește: Nu putem face public propriu-zis contractul, din motiv că „există o clauză secretă” | VIDEO

Contractul semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom” nu poate fi făcut public, deocamdată, din motiv că „există o clauză secretă”. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierul Andrei Spînu în studioul unui post de televiziune. Tot acolo Spînu a recunoscut că tariful la gaz va crește și nu a exclus semnarea de către țara noastră a unui nou contract cu „Gazprom”.

ANDREI SPÎNU, vicepremier: „Ar putea fi și un nou contract cu „Gazprom” dacă asta va fi înțelegerea. Noi încercăm să avem discuții cu „Gazprom” pentru a rezolva mai multe probleme care s-au acumulat pe parcursul timpului în relația „Gazprom” și „Moldovagaz”.

Întrebat de ce nu a fost făcut public contractul, recent prelungit pentru o lună, Spînu a invocat existența unei clauze de secrete, care împiedică acest lucru.

ANDREI SPÎNU, vicepremier: „O să mă interesez să vedem dacă putem să scoatem această clauză în procesul de discuții și semnarea unui contract pe termen mai lung. La această etapă nu putem face public propriu-zis contractul, reieșind din faptul că este un contract care vine din anul 2006 și din păcate astea sunt clauzele. Eu am văzut formulele de calcul și anexele care au fost semnate”.

În același timp, vicepremierul a confirmat că prețul pentru gazele naturale va crește.

ANDREI SPÎNU, vicepremier: „Guvernul este pregătit să vină cu un pachet de subvenții pentru cei mai vulnerabili în acest sens. Am început discuțiile, calcule ca să ne dăm seama cum putem veni în ajutor. Indiferent care va fi creșterea pentru acest an sau pentru această iarnă, să ne asigurăm că cetățenii noștri vor fi capabili să o plătească”.


În 30 septembrie, contractul pentru furnizarea gazelor naturale către Moldova semnat de concernul rus „Gazprom” și compania „Moldovagaz” a expirat.

Înțelegerea a fost prelungită cu doar o lună, la un preț de 790 de dolari pentru mia de metri cubi. Asta în timp ce în primul trimestru al acestui an, prețul gazului a fost de circa 128 de dolari pentru mia de metri cubi.


Spread the love

Check Also

Expert: Unica soluția este să ne înțelegem cu Gazprom. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu este pe deplin funcțional și trebuie să mai construim un gazoduct la sudul republicii | VIDEO

Pentru a sigura Moldova cu necesarul de gaze naturale este nevoie de un nou gazoduct, …