O vizită FMI s-a încheiat, dar vine alta nouă! Moldova se îndatorează iarăși cu milioane

R. Moldova urmează să încheie actualul program cu Fondul Monetar Internațional pe 20 martie. Totuși, la scurt timp, o nouă misiune FMI va veni în R. Moldova pentru a tatona terenul pentru un nou program. Anunțul a fost făcut într-o conferință comună de presă a premierului Ion Chicu și a șefului misiunii FMI în R. Moldova, Ruben Atoyan, scrie agora.md.

În urma încheierii actualului program, R. Moldova urmează să primească o tranșă de 20 de milioane de dolari.

„R. Moldova este una dintre puținele țări care au reușit să ducă un program de la început până la capăt, deși au fost multe provocări, iar condițiile erau dificile. Nimic deja nu mai poate influența asupra finalizării cu succes a acestui program. Cu atât mai mult că au fost turbulențe majore, trei guverne, două campanii electorale și patru miniștri diferiți ai Finanțelor. Am reușit să respectăm indicatorii de performanță sub aspect de deficit bugetar. E o dovadă a maturității sistemului bugetar al Republicii Moldova, care a devenit imun la schimbările politice din țară”, a spus, în cadrul conferinței, premierul Ion Chicu.

„Am convenit o serie de politici, ele nu afectează interesele țării, noi nu ne-am luat angajamente de a majora taxe, nu afectăm nivelul de venituri a populației. Toate măsurile sunt exclusiv în interesul Republicii Moldova și vor aduce un plus de sustenabilitate”, a mai dat asigurări Chicu.

Premierul a mai adăugat că va cere vizita unei noi misiuni care să stabilească un nou program al țării noastre cu FMI.

În cadrul conferinței, șeful misiunii FMI în R. Moldova, Ruben Atoyan, a declarat că „e remarcabil că acest program a ajuns să se termine cu succes în perioada în care s-au schimbat trei guverne”.

El a mai punctat că autoritățile trebuie să elaboreze planuri pentru situații neprevăzute, iar BNM trebuie să fie gata să-și ajusteze politica monetară.

Atât Chicu, cât și Atoyan, au vorbit despre posibilitatea de renegociere a taxelor în sectorul HoReCA

„În ceea ce ține de revenirea la alte cote, în special HoReCA – noi vom discuta acest subiect adițional. Suntem în plin an bugetar, legea pe care o avem e cea care este, dar noi vom căuta soluții. Totul este posibil, dar e nevoie de acțiuni înțelepte”, a afirmat Chicu.

„HoReCa e importantă pentru R. Moldova, credem că e decizia guvernului cum vrea să susțină acest sector, trebuie instrumente de susținere pentru acest sector, pe asta ne vom axa în viitorul program”, a punctat și Atoyan.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală 182 milioane de dolari SUA, dintre care circa 160 milioane de dolari SUA au fost deja debursate.

Spread the love

Check Also

Amenzile pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a bolilor epidemice ar putea fi micșorate

Amenzile aplicate pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, precum și …