Federația Rusă își suspendă participarea la Tratatul privind armele strategice de ofensivă, adică la limitarea înarmării nucleare a Rusiei și Statelor Unite. Acest lucru a fost declarat de președintele Vladimir Putin în discursul său adresat Adunării Federale. Totodată, el a menționat că înainte de a reveni la discuția despre acest tratat, Moscova trebuie să înțeleagă cum să califice arsenalele nucleare ale Franței și Marii Britanii. Secretarul de stat american Anthony Blinken a calificat decizia Rusiei drept „dezamăgitoare” și „iresponsabilă”, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Moscovei să și-o revadă.
În discursul său adresat Adunării Federale, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul New START cu Statele Unite ale Americii care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi.
VLADIMIR PUTIN, președintele Federației Ruse: „La începutul lunii februarie a acestui an, Alianța NordAtlantică a făcut o declarație cu solicitarea reală ca Rusia, după cum spun ei, să revină la punerea în aplicare a Tratatului privind armele ofensive strategice. Inclusiv admiterea inspecțiilor la instalațiile noastre de apărare nucleară. În același timp, acest acord nu ne permite să efectuăm inspecții cu drepturi depline în baza acestui acord. În acest sens, trebuie să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”.
Potrivit președintelui rus, actualul tratat START-3 a fost semnat în 2010 în alte condiții — când Rusia și Statele Unite declararau că nu se consideră adversari reciproc. În plus, conține prevederi privind un sistem de securitate indivizibil și relația directă dintre problemele ce țin de armele strategice ofensive și defensive, iar Statele Unite, după cum se știe, s-au retras din tratatul de apărare antirachetă. Putin a mai remarcat că înainte de a reveni la discuția despre acest tratat, Moscova trebuie să înțeleagă cum să țină cont de arsenalele nucleare ale Franței și Marii Britanii. În plus, președintele rus a menționat că Moscova deține informații că Statele Unite dezvoltă noi tipuri de arme nucleare și Washingtonul intenționează să înceapă testarea acestora.
VLADIMIR PUTIN, președintele Federației Ruse: „În această situație, Ministerul rus al Apărării și ”Rosatom” trebuie să fie pregătite pentru testarea armelor nucleare rusești. Desigur, nu vom fi primii care vor face acest lucru. Dar dacă Statele Unite vor testa, atunci o vom face și noi”.
Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a calificat decizia Rusiei de a suspenda participarea la Tratatul privind armele strategice ofensive „dezamăgitoare” și „iresponsabilă”, scrie The New York Times. Oficialul american a spus că Statele Unite sunt „gata să discute cu Rusia despre limitările strategice ale armelor în orice moment, indiferent de ceea ce se întâmplă în lume sau în relațiile bilaterale”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat regretul față de decizia Moscovei de a suspenda participarea la Tratatul limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi și i-a cerut Rusiei să-și reconsidere decizia.
JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO
0:30 Regret decizia de astăzi de a-și retrage participarea din tratatul New START. Prin decizia Rusiei de astăzi, întreaga arhitectură de control al armelor a fost demontată. Încurajez cu tărie Rusia să își reconsidere decizia”.
Tratatul Noul START a fost semnat la Praga în 2010, între Statele Unite și Rusia în 2010 pentru o perioadă de 10 ani, iar în 2021 a fost prelungit cu încă cinci ani, până în 2026. Tratatul prevede limitarea numărului de focoase nucleare, rachete balistice intercontinentale și bombardiere pentru Rusia și Statele Unite, punând astfel capăt cursei înarmărilor necontrolate.