”Vrem să ieșim odată la muncă, noi nu mai avem ce mânca”: Transportatorii internaționali au ieșit la protest | VIDEO

Protest cu autocare la Chișinău. De această dată, au protestat transportatorii internaționali, care cer să le fie reluată activitatea, întreruptă pe timp de pandemie. Aceștia afirmă că riscă să falimenteze, iar întregul sistem al transporturilor ar putea intra în colaps, în cazul în care vor mai continua aceste restricții.

Zeci de autocare au făcut un marș în fața guvernului în semn de protest că le este interzis să își reia activitatea. Atât administratorii curselor cât și șoferii acestora au staționat mai bine de două luni dar acum ei sunt disperați deoarece au mai multe datorii și credite de achitat.

”Vrem să ieșim odată la muncă noi nu mai avem ce mânca, cu ce hrăni copiii trebuie să facem ceva, sunt două luni deja , suntem deja la pământ ,nu mai avem nici o sursă.”

GHEORGHE GROSU reprezentant Asociația Patronală a Transportatorilor și Serviciilor Auxiliare:”Astăzi din 50 de angajați la firma mea au rămas doar 28, ceilalți s-au concediat deoarece ei doresc să își găsească ceva de lucru” noi așteptăm sezonul nostru de la Paște până la sfârșit de august pentru că dacă nu vom lucra în timpul verii liber putem să închidem toate activitățile noastre.”

Transportatorii amenință că dacă autoritățile nu vor lua o decizie, vor organiza săptămâna viitoare o acțiune amplă de protest, la care vor participa sute de autocare.

EUGENIU GALUPA reprezentant Asociația Patronală a Transportatorilor și Serviciilor Auxiliare „:”Am făcut paralele cu țările vecine Ucraina și România, multe țări din comunitatea europeană care au permis deja efectuarea curselor naționale-internaționale Astazi noi cei autorizați, cu bani investiți în autocare, cu băieți profesioniști angajați, noi stăm în parcare, în timp ce zilnic se anunță că intră și iese din țară mii de oameni, nimeni nu își dă întrebarea cum acești oameni intră, dar noi vă spunem: acești oameni intră cu transportul ilicit de persoane”

Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii confirmă că de la începutul pandemiei au fost depistate mai multe cazuri de transport ilicit de persoane.

IULIAN POSTICĂ, secretar de stat Ministerul Economiei și Infrastructurii:”Da, într-adevăr au fost depistate un șir de cazuri când autocare cu numere străine au intrat pe teritoriul Republicii Moldova, în special cu numere rusești. Circa 6-7 cazuri depistate de inspectorii Agenției Naționale de Transport Auto. A fost aplicată măsura de ridicare a plăcuțelor cu numere de înmatriculare și reținerea certificatelor de înmatriculare pe o perioadă de șase luni.”

În ceea ce privește reluarea transportului internațional de pasageri, Postică susține că o decizie în acest sens va fi luată săptămână viitoare. Totuși, cursele rămân sistate până la sfârșitul lunii iunie, conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru a evita apariția unor noi focare de coronavirus. De cealaltă parte, transportatorii spun că vor cere compensarea, din contul bugetul de stat, a pierderilor pe care le-au suportat companiile care operează curse peste hotarele țării și care au fost nevoite să-și sisteze activitatea din cauza măsurilor luate de autorități.

Spread the love

Check Also

Medicii au reușit să-i salveze degetele copilului de la Glodeni, tăiate din neatenție cu un topor

Operația băiatului de șase ani de la Glodeni a fost de durată, iar medicii de …